فهرست مطالب

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیاوش اسدی، رضا اکبریان، محمد سعیدی مهر، لطف الله نبوی صفحات 1-17
    ملاصدرا چگونگی «حمل» در عالم واقع را بر اساس نظریه شمول و انبساط وجودی توضیح می دهد. مطابق با این نظریه، وجود منبسط واحد جهت اتحاد، و مراتب این وجود جهت تغایر موضوع و محمول را فراهم می کنند و میان موضوع و محمول نوعی رابطه علیت برقرار است. اما از آن جا که این نظریه در ساختار فلسفی علامه طباطبایی پذیرفته نیست، چگونگی «حمل» نزد ایشان بر مبنای نظریه حدود و قیود وجودی تبیین می شود. بر این اساس، این مقاله از یک سو در تلاش است تا به این مسئله پاسخ گوید که دیدگاه علامه طباطبایی درباره واقعیت «حمل» چه تفاوتی با دیدگاه ملاصدرا دارد؛ و از سوی دیگر سعی دارد که با بررسی مبانی وجود شناسی ملاصدرا و علامه طباطبایی منشا اختلاف این دو دیدگاه را واکاوی کند.
    کلیدواژگان: حمل، علامه طباطبایی، ملاصدرا، وجود رابط، وجود فینفسه، وجود لغیره
  • فردین جمشیدی مهر، علیرضا کهنسال صفحات 19-30
    برخی از منطق دانان بر این باورند که دلالت تابع اراده است و تا اراده ای محقق نشود، دلالتی صورت نمی گیرد. ابن سینا، خواجه نصیر طوسی و دبیران کاتبی از این دسته اند. برخی دیگر از بزرگان منطق نظیر قطب الدین رازی در این امر به مخالفت برخاسته و دلالت را تنها تابع علم به وضع دانسته اند. تتبعات تاریخی نشان می دهد که این مسئله از زمان ابن سینا و به توسط شخص وی مطرح شده است. از این رو تلاش کرده ایم که نظر ابن سینا به صورت کامل، تقریر و درباره اختلافات دو تن از شارحین بزرگ کلام وی یعنی خواجه نصیر طوسی و قطب رازی داوری شود. عده ای از اصولیون به نام نیز که در یک مسئله اصولی اختلاف نظر داشته اند، استطرادا به این بحث پرداخته و تفسیر دیگری را بیان کرده اند و مدعی شده اند که مراد علمین (ابن سینا و خواجه نصیر) چیزی جز تفسیر آنان نبوده است. این نوشتار در صدد مقایسه نظر اصولیان و منطق دانان نیست و ذکر پاره ای از نظرات در اصول فقه تنها نشان دهنده وجود برداشت ها و تفسیرهای دیگر از کلام ابن سینا و خواجه نصیر می باشد. در این مقاله به شرح و جرح اقوال مشهور پرداخته و نتیجه گرفته ایم که در این باب نظر صائب همان قول قطب الدین رازی صاحب محاکمات است.
    کلیدواژگان: اراده، تبعیت، دلالت
  • سید محمد علی حجتی، هومن محمد قربانیان، لطف الله نبوی، ارسلان گلفام صفحات 31-46
    برای حل معمای معنا داری کلمات، پل هورویچ پیشنهاد می کند که برخی کاربردهای یک کلمه در مرتبه ای بالاتر از دیگر کاربردها بوده و به وجودآورنده الگوی حاکم بر کاربرد آن کلمه هستند. ویژگی پذیرش این کاربردهای خاص، باور به آن ها را در نظام باورهای کاربر توجیه کرده و سپس این باورها مانند یک اصل معنا شناسی، دیگرکاربردها را تبیین می کنند. اما این ایده نمی تواند همه کاربردهای یک کلمه را توجیه کند. در این مقاله، به کمک روش تحلیل مفهومی و منطقی، پیشنهاد می شود که نخست، اگرچه ویژگی پذیرش، توجیه گر کاربردهای معمول کلمه است، اما می توان برای کاربردهای غیرمعمول، ویژگی هایی مشابه ویژگی پذیرش فرض کرد. دوم، نقش محوری در تعیین معنای یک کلمه را ویژگی پذیرش آن بر عهده دارد، اما محقق شدن شرایط ظهور ویژگی پذیرش، بر محقق شدن شرایط لازم برای ویژگی های دیگر موثر است. سوم، تنها ویژگی پذیرش یک کلمه دارای خصیصه غیرالتفاتی بودن است.
    کلیدواژگان: پل هورویچ، نظریه کاربردی معنا داری، ویژگی پذیرش، ویژگی غیرالتفاتی
  • ابراهیم خانی، رضا محمد زاده صفحات 47-61
    برای حل مسئله ربط ثابت به سیال، میرداماد و ملاصدرا طبایع مادی را از حیث ثباتشان، مجعول مفارقات می دانند تا محظور ربط ثابت به سیال وجود نداشته باشد. لکن ابهامات زیادی در مورد حیثیت ثبات طبایع که از آن تعبیر به عالم دهر می شود و همچنین رابطه عالم دهر با عالم ماده وجود دارد. در این مقاله ابتدا در قالب یک برهان کیفیت نسبت ما بین عالم دهر و عالم ماده که دوگانگی اعتباری و یگانگی حقیقی طبایع دهری و مادی است، مشخص می گردد. در تفسیر نخست، این وحدت و آن دوگانگی بر اساس تفاوت نحو ادراک موجودات مفارق عقلی و موجودات مادی تبیین گردیده، آنگاه با مشخص نمودن کمبود های این تفسیر، در تکمیل این تفسیر، تفسیر دومی ارائه شده که در آن بر اساس مفهوم ظهور و نقش آفرینی این مفهوم در این مسئله، یگانگی حقیقی طبایع دهری و مادی روشن می گردد.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، عالم دهر، عالم ماده، طبایع، ملاصدرا
  • سمیه ربیعی، حمیدرضا ضیایی صفحات 63-80
    واقع گرایی اخلاقی از مهم ترین مباحث مطرح در فرااخلاق است که نقدهای بسیاری را در پی داشته است. در این میان مهم ترین نقد از آن جان مکی است. از نظر مکی، واقع گرایی اخلاقی فهم ما را دچار خطا می کند. زیرا خاصه های اخلاقی برگرفته از احساسات و عواطف ما هستند و به واقع ارجاع داده نمی شوند. از همین رو نمی توانند تبیینی علی داشته باشند و در نتیجه غیرمعرفت بخش اند. بنابراین هرگونه داوری درباره احکام اخلاقی اساسا نادرست است. در این نوشتار نخست نظریه خطای مکی و دو استدلالی که او نظریه اش را بر آن ها مبتنی ساخته مطرح می شود. سپس، با در نظر گرفتن ادعاهای مفهومی و وجودشناسانه ای که از لوازم رای مکی است و نظریه خطایی که پیش از او لاک مطرح کرده بود، ایده او بررسی و نشان داده می شود که ذهنیت ارزش های اخلاقی با چالش های متعددی روبه رو است.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، کیفیات اولیه، کیفیات ثانویه، نظریه خطای مکی، واقع گرایی اخلاقی
  • علی محمد ساجدی، فاطمه زارع صفحات 81-102
    نظر به گستردگی ابعاد موضوع (توفیق میان عقل و نقل)، محوریت مقاله حاضر تنها توحید افعالی خواهد بود. مسئله اصلی تحقیق جایگاه توحید افعالی در حکمت متعالیه صدرا و براهین عقلی و نقلی وی در این زمینه می باشد. لذا در این جستار، پس از تبیین توحید افعالی، به انحصار هستی بخشی و تاثیر استقلالی در فاعلیت الهی، و نظریه فاعلیت بالتجلی و مجرای فیض بودن عقول و ژرف اندیشی صدرا در باب اختیار آدمی از منظر عقل و نقل به عنوان مبانی توحید افعالی، بیان خواهیم کرد که صدرا با دو برهان ارجاع علیت به تشان و قاعده بسیط الحقیقه به اثبات آرای خود می پردازد. همچنین، در این تحقیق که به روش توصیفی-استنباطی صورت پذیرفته، شبهات فکری برآمده از برخی اندیشه های کلامی پاسخ درخوری می یابد. ثانیا به دلیل هم افق شدن مرز های حکمت صدرایی با عرفان نظری، صدرا در حل و فصل مسایل توحید از حکمت سینوی پیشی می گیرد. ثالثا لوازم توحید افعالی، همچون نظریه وحدت وجود و ارجاع علیت به تشان، اراده و علم پیشین الهی، مسئله جبر و اختیار در افعال بشر، در پرتو دو حجت عقل و دین تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: اراده الهی، توحید افعالی، حکمت متعالیه، علم پیشین خدا، قرآن
  • مهدی عظیمی صفحات 103-145
    اثیرالدین ابهری را رساله ای است که در نسخه شناسی ها با نام «ثمانی عشره مسئله فی الکلام» یا «المسائل» شناسانده شده است، ولی برپایه یافته ما نام اصلی آن «تحریر الدلائل فی تقریر المسائل» است. این رساله، که گویا تنها نوشته کلامی تاکنون شناخته شده اوست، دربردارنده هجده مسئله کلامی است که بیش وکم با بیست مسئله ای که غزالی در تهافت الفلاسفه پیش می کشد همخوانی دارند. ابهری در بیش تر این مسئله ها از مکتب اشعری در برابر فیلسوفان و معتزلیان دفاع می کند. در این نوشتار، «تحریر الدلائل» را بر اساس گواهی ابن تیمیه، سبک نویسندگی ابهری، و اندیشه های فلسفی او، اصالت سنجی کرده؛ و برپایه نسخه های خطی راغب پاشا 1461، مجلس شورا 1830، و آیت الله مرعشی 59/35، که گویا هر سه در قرن یازدهم هجری کتابت شده اند، به شیوه بینابین تصحیح کرده ایم.
    کلیدواژگان: اثیرالدین ابهری، تحریر الدلائل فی تقریر المسائل، ثمانی عشره مسئله فی الکلام، کلام اشعری، المسائل
  • محمدحسین وفاییان، حسن ابراهیمی صفحات 147-160
    عینیت و توحید صفات الهی در کلمات صدرالمتالهین، برپایه انتزاع مفاهیم متعدد از حیثیت واحد بنا نهاده شده است. این انگاره با مسئله اتحاد مفهوم با مصداق و همچنین حیثیت حکایتگری آن به راحتی سازگار نمی افتد. در این نوشتار، توحید صفات و ذات، اصلی مفروض در برابر پرسش از امکان انتزاع مفاهیم متعدد از حیثیت واحد قرار داده شده و معیار صدرالمتالهین شیرازی در پاسخ بدان تبیین می گردد. از این روی، در این جستار ابتدا دیدگاه او درباره ارجاع صفات الهی به معنا و حیثیت واحد بیان گردیده و سپس به تشریح مناقشه انتزاع کثیر از واحد و تناقضی که صدرا نیز بدان ملتفت است، پرداخته می شود. در ادامه با مداقه در حیثیات اطلاقی و تعلیلی و تقییدی و انواع آن ها از منظر حکیم ملاصدرا، امکان انتزاع مفاهیم کثیر از واحد بما هو واحد در بحث صفات باری تعالی، به شیوه ای تحلیلی توصیفی اثبات گردیده و کثرت صفات در خارج، به کثرتی مجازی با حیثیتی واحد در خارج، ارجاع داده شده است.
    کلیدواژگان: انتزاع مفهوم، حیثیت اطلاقیه، حیثیت تعلیلیه، حیثیت تقییدیه، معقول ثانی، ملاصدرا
|
  • Siavash Asadi, Reza Akbarian, Mohammad Saeedi Mehr, Lotfollah Nabavi Pages 1-17
    During the time، land cover and as a result land use patterns go through fundamental changes and human factors can have the most important role in this process. Knowing these changes could be of great help to the future management of this region. According to this، the main purpose of this study is to monitor the land use-cover changes in the Hamedan province area during the three recent decades. Therefore، in order to discover the changes created in the study area، images of TM satellite sensor (1989)، ETM satellite sensor (2000) and LISS3 detector of IRS (2008) were processed. Then after performing needed preprocesses، the enhancements were performed and then by using supervised classification with Maximum likelihood method، land-use cover objective maps were prepared. These maps were compared with the Post classification comparison method in form of a couple in the first period between 1989-2000 and the second period between 2008-2009. The results shows that the area of the land use-cover classes، rangelands and plain lands were decreased during the three decades and on the other hand water area، arid and residential-industrial area were increasing during this period. Woodland areas decreased during the first period and increased in the second period. However، farmlands’ area increased during the first period and decreased during the second one.
    Keywords: change detection, Hamedan province, land use, cover, satellite images
  • Fardin Jamshidi Mehr, Alireza Kohansal Pages 19-30
    Some of logicians like Avicenna، Khaja Nasir al-Din Tusi and Dabiran Katebi believe that indication follows volition and indication never is existed as long as volition isn’t existed. Some others like Qotb a-Din Razi compeletly disagrees with them and believes indication just follows knowing convention. Some of Methodologicians of jurisprudence have presented a new interpretation of Avicenna and Khaja Nasir al-Din Tusi’s point of view. This article has tried to check these opinions and concludes that Qotb al-Din Razi’s view is right.
    Keywords: Indication, following, volition
  • Seyyed Mohammad Ali Hodjati, Hooman Mohammad Ghorbanian, Lotfollah Nabavi, Arsalan Golfam Pages 31-46
    To complete The Use Theory of Meaning، Paul Horwich put forward a new thesis that some usages of a word have explanatory role and justify the overall use-regularities of that word. These specific sentences have a basic acceptance property which makes them believable in users` system of belief and like a semantic axiom، make other usages justified. But there are still some usages that cannot be explained. In this article، with the help of conceptual and logical method، we suggest، first، considering more basic properties for a word parallel to main usages. Then in second level، we try to find a connection between these properties by suggesting that manifestation of acceptance property has a crucial role in determining common meaning of a word and its other meanings. At end، we make a distinction between acceptance property and other properties of a word by supposing that only acceptance property is non-intentional.
    Keywords: Paul Horwich, The Use Theory of Meaning, Acceptance Property, Non, intentional Property
  • Ebrahim Khani, Reza Mohammadzadeh Pages 47-61
    In this paper، I have tried primarily according to an argument، to illustrate the quality of a relation between Dahr world and natural universe. The conclusion shows the subjective duality and Objective unity of Dahr and material natures. two interpretations of this duality would be offered which could be seen as complementary. In the former interpretation this unity، and the duality assumed are explained on the ground of different intellectual cognition of immaterial and material creatures. pointing out deficits of such interpretation، a later interpretation would be offered on the ground of the role and the contribution of concept manifestation on this problem: the real unity of Dahr''s natures and those of material universe would be explained. Thereto according to later interpretation، the role of preparing causes and substantial motion of natures which were assumed as two factors for realization of material motions by philosophers، are incorporated such that، yields functional explanation of material natures which is just like the role of soul in animals life and devising concrete body.
    Keywords: dahr world, material universe, natures, mullasadra, Motion
  • Somayeh Rabiei, Hamid Reza Ziaei Pages 63-80
    One of the most significant issues proposed in Meta – ethics is moral realism، which has been criticized so much. In this context، one of the main theories has been postulated by Mackie. Since in his opinion moral propoerties depend upon our feelings and emotions and they don''t refer to reality، as a result، they have no causal explanation and they cannot be able to give us knowledge and wisdom. Therefore any judgment about moral properties is fundamentally wrong. Here، firstly، Mackie''s error theory will be considered. Then، with appealing to the conceptual and existential assertions، which are bedrocks of his idea، and also error theory that Locke had developed before him، Mackie''s theory will be examined and in addition، it will be mentioned that the subjectivism of moral values will be facing a great deal of different challenges.
    Keywords: Moral Realism, Moral Values, Primary Qualities, Secondary Qualities, Mackie's Error Theory
  • Ali Mohammad Sajedi, Fatemeh Zare Pages 81-102
    One of the things that got attention of thinkers and scholars for a long time is relation between intelligence and religion، and ratio between these two. In this respect، what had focus of the writer is Mulla Sadra’s outlook on intelligence and religion’s compatibility on monotheism، so that from his outlook، are these two in opposition and one does not get along with other or no? Thus، the main question of this study is: what is Mulla Sadra’s outlook on and intelligence religion’s coordination in one of the most important aspects of monotheism-like religions، which is monotheism itself? In this study، throughout six chapters and by using the descriptive and analytic method، the mention about has subject had studied from Mulla Sadra’s exalted doctrine. so the viewpoints of groups of theologies and philosophers’s opinion have desinedin the second chapter. And the main opinion of Mulla Sadra’s transcendental wisdom about mentioned issue has arranged in the other chapters. Also، each of the main branches have been discussed about; which are self-related monotheism.
    Keywords: logic, religion, monotheism principle, act, related monotheism, Quran
  • Mohammad Hossein Vafaeiyan, Hassan Ebrahimi Pages 147-160
    The identity and unity of the Divine attributes in the word of Ṣadr al-Mutaʾllihīn، is based upon the extraction of numerous concepts from a single one. This conception is not compatible with the issue of the unity of concept and its referent and mode of indication. In this article، the unity of God’s Essence and attributes would act as the main assumption behind the possibility of extracting many concepts from a single one. After that this article expounds upon the criterion set by Mullā Ṣadrā in response to this problem. From this standpoint، this article investigates his viewpoint concerning the referent of God’s attributes to one concept and a single mode of expression.. Next، with precision، the modes of absoluteness، causation and determination and their various kinds from the viewpoint of Ṣadrā and the possibility of the extraction of the many from one qua one in the discussion of God’s attributesis demonstrated and the plurality of attributes، metaphorically as well as in the mode of singularity is discussed
    Keywords: Mullā Ṣadrā extraction of concept, mode of absoluteness, mode of causation, mode of determination